Dapatkan di Minda Taqwa Enterprise D 109 Kg Paloh Sg Kiat 20050 K Trg h/p 013 9835318

Thursday, June 12, 2008

Bagaimana meningkatkan penghargaan kendiri (self esteem)

Penghargaan kendiri adalah tanggapan dan kepercayaan yang wujud dalam diri sendiri yang terbentuk sejak kecil lagi . Pengalaman, pengetahuan . didikan dan persekitaran yang kita alami dan tempuhi membantu kita membina sama ada kendiri negative atau positif. Semuanya dijanakan dalam kotak pemikiran mereka.

Terdapat dua jenis penghargaan kendiri iaitu penghargaan kendiri tinggi dan penghargaan kendiri rendah.

Mereka yang memiliki penghargaan kendiri yang rendah selalunya sukar untuk berjaya di dalam hidup, sering tertekan, rasa dukacita, berpeyakit dan sering menyalahi diri sendiri. Mereka juga sering menyalahkan diri sendiri, orang lain malah Tuhan juga dipersalahkan. Keadaan ini menyebabkan mereka sering dirundung malang dan ada yang tidak menyukai kehidupan mereka kerana mereka merasakan hidup orang lain lebih beruntung.

Berlaianan pula dengan orang yang memiliki penghargaan diri yang tinggi. Mereka dapat hidup dalam keadaan yang gembira dan sering berjaya di dalam hidup dan amat menyenangi orang lain dan kehidupan yang lebih menyihatkan dari segi mental, rohani dan fizikal.

Petua Penghargaan kendiri

Syukur – Sebagai insan yang dicipta Allah, semestinya kita mensyukuri segala macam nikmat yang tidak terhitung banyaknya yang diberi kepada kita. Sifat ini adalah amalan terpuji di mana Allah menjanjikan akan menambahkan nikmat-Nya .
Bagi mereka yang tidak bersyukur, di dunia lagi Allah telah menurunkan azab-Nya.. Di antaranya , Allah cabutkan ketenangan pada diri mereka dan hidup mereka sentiasa di dalam keluh kesah dan sentiasa di dalam rasa dukacita.

Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; "Sesungguhnya jika kamu bersyukur , pasti Kami akan menambah (nikmat kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih."
Ibrahim: 7

Akan bersambung………………………….. Read More......

Koleksi Template by MyP4U dot via dot my Powered by Solehpolysas