Dapatkan di Minda Taqwa Enterprise D 109 Kg Paloh Sg Kiat 20050 K Trg h/p 013 9835318

Saturday, July 4, 2009

Di manakah diri anda sebenarnya?

Adalah amat penting untuk mengenali diri kita supaya kita dapat mengawal dan memilih kehidupan yang lebih baik. Di manakah kewujudan anda? Fizikal tubuh badan anda bukanlah diri anda tetapi ia hanyalah sebagai kenderaan yang anda tunggangi.

Tubuh badan anda hanyalah satu komponen yang amat kecil berbandingan dengan diri anda. Diri anda bukanlah otak . Anda hanya menggunakan otak dan akal fikiran sebagai juru pandu bagi diri anda.Tetapi malangnya anda hanya menumpu pada kemampuan tubuh badan anda sahaja. Sedangkan anda hanya menghuni sementara pada sebatang tubuh. Apa pun bentuk tubuh anda ianya bukanlah suatu kekuatan pada diri anda . Kekuatan anda adalah rohani anda.

Jadi untuk membina kekuatan diri adalah dengan menumpukan kepada kekuatan rohani anda. tubuh anda hanyalah satu alat yang amat kecil berbanding dengan kehebatan sebenar anda.

Pada asasnya alat tubuh badan anda ini dibahagikan kepada 3 . Iaitu ingatan sedar yang kedua ingatan bawah sedar dan ketiga batang tubuh bandan anda. Rohani anda yang mengawal diri anda. iaitu kaptennya adalah minda sedar dan krewnya adalah minda bawah sedar dan batang tubuh akan mengikut sahaja intreprestasi kedua-duanya.

'Minda bawah sedar adalah krew yang hanya menjawab dengan satu jawapan sahaja oleh arahan kapten iaitu YA. Apa sahaja yang diarah oleh minda bawah sedar sama ada yang berunsur positif atau negatif semuanya akan di iakan oleh minda bawah sedar . Sebagai
contoh apabila minda sedar mengatakan PENAT maka minda bawah sedar akan mengarahkan emosi dan segenap sel dan oragan tubuh badan supaya PENAT dan anda akan merasakan diri anda PENAT. Pusat kekuatan anda dijana oleh minda bawah sedar.

Minda sedar juga diibaratkan sebagai peladang dan minda bawah sedar adalah ladang bagi peladang. Apa sahaja yang ditanam maka itulah yang akan tumbuh. MIsalnya jika peladang menyemai benih lalang maka lalanglah yang akan tumbuh dan jika peladang menyemai benih jagung maka jagunglah yang akan tumbuh. Berbalik pada diri anda jika minda sedar anda menanam sesuatu yang positif maka minda bawah sedar akan menumbuhkan sesuatu yang positif

Apa yang malangnya ramai orang hanya menyemai 'benih lalang' pada minda bawah sedar mereka maka hasilnya maka 'lalang'lah yang mereka selalu perolehi. Inikah pilihan anda?

Itulah sebabnya Allah selalu mengingatkan kita supaya sentiasa bersyukur dalam apa keadaan sekalipun .

Pandanglah sesuatu kejadian bukan hanya satu bahagian kerana pada setiap perkara yang anda tidak suka sebenarnya ada kebaikan di sebaliknya. Jadi pandang kedua-dua bahagian supaya anda dapat lihat hikmah di sebalik sesuatu kejadian.Read More......

Koleksi Template by MyP4U dot via dot my Powered by Solehpolysas