Dapatkan di Minda Taqwa Enterprise D 109 Kg Paloh Sg Kiat 20050 K Trg h/p 013 9835318

Saturday, August 23, 2008

KAITAN MINDA BAWAH SEDAR DAN KHUSYUK SOLAT

Kaitan minda bawah sedar dan khusyuk dalam sembahyang. MInda bawah sedar beroperasi dengan tiga modality. Iaitu pendengaran , penglihatan dan emosi (hati)

DEngan menggunakan ketiga-tiga modality ini dapat membawa diri kita menuju pada khusyuk dalam sembahyang. InsyaAllAH

Dan sesungguhnya Kami telah meneguhkan kedudukan mereka dalam hal-hal yang Kami belum pernah meneguhkan kedudukanmu dalam hal itu dan Kami telah memberikan kepada mereka pendengaran, penglihatan dan hati; tetapi pendengaran, penglihatan dan hati mereka itu tidak berguna sedikit juapun bagi mereka, karena mereka selalu mengingkari ayat-ayat Allah dan mereka telah diliputi oleh siksa yang dahulu selalu mereka memperolok-olokkannya. AL-AHQAAF: 26

Setiap pendengaran, penglihatan dan hati (emosi) adalah secara berpasangan iaitu dalam bentuk zahir dan batin.

Sewaktu kita mendirikan solat hendaklah kita bersikap IHSAN iaitu

“ENgkau menyembah Allah seolah-olah engkau melihat akan dia; Jika engkau tidak dapat melihat akan Dia , maka sesungguhnya Dia melihat engkau. Maksud Hadis nabi .

Kekuatan minda bawah sedar kita yang seolah-olah dapat melihat ALLAH dengan mata hati kerana kita ;melihat ALLAh dengan kepercayaan yang hakiki bahawa Allah tuhan kita, Iaitu beriman kepada yang ghaib yang menjadikan penglihatan kita disinari NUr Illahi.


yaitu) mereka yang beriman kepada yang ghaib yang mendirikan shalat dan menafkahkan sebahagian rezki yang Kami anugerahkan kepada mereka.
Baqarah:3

Penetapan minda perlu dilakukan iaitu kita sentiasa memberitahu kepada diri kita setiap kali mendirikan sembahyang iaitu Katakan pada diri ‘Aku mesti khusyuk sembahyang pada kali ini". Kita sebenarnya menyampaikan mesej ini kepada minda bawah sedar iaitu janji dan keazaman kita untuk khusyuk dan ada juga setengah ulama yang membayangkan setiap kali mendirikan solat mereka mengatakan mungkin itu solat yang terakhir mereka dapat lakukan.


HAdir hati ialah dengan mengosongkan fikiran kita mengenai hal keduniaan. Kita serahkan hal dunia pada pemiliknya dan kosongkan pemikiran terhadap dunia keran setiap kali solat ialah kita menghubungkan jambatan akhirat dengan meninggalkan dunia. Solat juga merupakan ‘MIKRAJ’ iaitu jiwa kita diperjalankan datang meghadap Allah. Angkatkan ‘jiwa kita menghadap Allah yang maha AGUNG dengan emosi yang penuh kekudusan dan keikhlasan .

Di sinilah peranan emosi kita perlu dibangkitkan sehingga kita dapat merasakan kehebatan dan kebesaran Allah . Apabila anda berada pada Tahap ini akan terasa getaran di hati tanpa disedari airmata akan mengalir ke pipi kerana merasa HAIBAH atau rasa segan dan takut kepada PENCIPTA . Perasaan MALU (HAYA’) akan meneyelubungi jiwa anda kerana anda ‘melihat =’kebesaran ALLAH dan anda sebagai hamba.NYA

Dalam Pendengaran pula anda hayati bacaan-bacaan dalam sembahyang. Pastikan pendengaran anda samada secara dalaman dan luaran dapat didengari. Oleh telinga batin dan telinga zahir. Barulah anda tidak berada di dalam kelalaian. Bacalah dengan tartil,jangan laju-laju sambil menghayati bacaan tersebut supaya tingkat kesedaran diri anda pada tahap yang tertinggi.Yang paling baik anda memahami bacaan-bacaan tersebut.

Untuk mencapai tahap tersebut anda mesti focus pada hati (EMOSI) ,pendengaran dan penglihatan anda samada luaran atau dalaman secara bersungguh-sungguh.

Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi neraka Jahannam) kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai. Al-A’raaf:179


Menggunakan Minda bawah sedar dalam menunaikan solat ialah dengan daya imaginasi . Dalam solat hendaklah anda membayangkan syurga dan neraka. Dengan cara ini dapat menarik hati kamu untuk melakukan solat dengan bersungguh-sungguh. Bayangkan juga alam semesta yang teramat luas samada di langit dan bumi serta isinya yang akan membawa rasa takjub kepada kehebatan penciptanya.

Amalan di luar solat pula ialah hendaklah kamu mengingati Allah pada bila-bila masa kerana ianya dapat membantu kamu khusyuk dalam solat. Amalan membaca Alquraan dan , berzikir dan sentiasa merenung dan memikirkan ciptaan Allah akan membawa kepada khusyuk dalam sembahyang . InsyaAllah

Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang beriman,iaitu orang-orang yang khusyuk dalam solatnya ALmUKMINUN :1-2

Read More......

RAWAT USUS ANDA DENGAN AIR ALKALIAnda boleh menukarkan air paip kepada air alkali, tanpa klorin dan oksigen tinggi dengan sistem penapis air BIO ALKALINE NANO TECHNOLOGY yang berharga RM1500 dengan sistem 6 penapis,.

Dapatkan harga borong RM 600

hubungi Zainudin 013 9835318

Penghantaran percuma bagi semenanjung Malaysia dan Rm80 bagi Sabah dan Sarawak.


Mesti lihat video ini supaya anda tahu apa yang berlaku pada usus anda kini.


Read More......

AIR ALKALI PUNCA HIDUP SIHAT ANUGERAH ALLAH

Read More......

AIR ALKALI : KEHEBATAN YANG MENAKJUBKAN (BIO ALKALINE NANO TECHNOLOGY)
"Di sini satu proses penuaan yang ringkas. Setiap sel hidup di dalam tubuh kita menghasilkan bahan buangan. Nutrien daripada makanan yang kita makan dihantar ke setiap sel dan mereka dibakar dengan oksigen untuk memberikan tenaga untuk kita hidup. Nutrien-nutrien yang terbakar ini menjadi bahan-bahan buangan. Makanan sama ada baik atau tidak untuk anda adalah

ditentukan oleh kuantiti dan kualiti bahan-bahan buangan yang terhasil; toksik, asid, alkali, dsb. Sebahagian besar sel-sel kita melalui metabolisma dan sel-sel tua yang mati akan menjadi bahan buangan." "Bahan-bahan buangan ini mesti dikeluarkan daripada tubuh kita. Sebenarnya, tubuh kita berusaha keras untuk mengeluarkan bahan buangan ini melalui kencing dan peluh. Semua bahan buangan adalah berasid; itu sebabnya kencing adalah berasid dan lapisan luar kulit juga berasid. Masalahnya adalah, disebabkan beberapa faktor, tubuh kita tidak dapat mengeluarkan 100% bahan-bahan buangan yang dihasilkannya.

""Sebab utama ialah gaya hidup kita. Kita tidur lewat dan bangun awal pula. Kita tidak mengambil masa yang cukup untuk berehat, kebanyakan diantara kita melakukan lebih daripada satu pekerjaan. Dengan itu kita menggunakan lebih masa menghasilkan bahan buangan berbanding mengeluarkan mereka.""Oleh kerana bahan buangan yang kita cuba keluarkan itu adalah berasid, air yang paling sesuai adalah air alkali

Rekomendasi peribadi saya ialah nikmati apa juga jenis makanan yang kita suka, tetapi jangan makan berlebihan atau cuba mengasingkan sebarang jenis makanan. Makan dengan kadar sedarhana dengan mengikuti konsep "makanan seimbang" para ahli pemakanan professional, dan biarlah air alkali membuat kerjanya membersihkan bahan buangan. Jangan gunakan makanan untuk membersihkan bahan buangan, sehingga kita mengujudkan satu risiko kekurangan zat makanan atau ketidakseimbangan

"Apa yang saya cuba beritahu dunia ialah minumlah air alkali untuk mengeluarkan bahan buangan berasid , penyebab universal pelbagai penyakit kalangan orang deawasa…..Perkara penting yang perlu diingat ialah kita menjadi tua kerana kita mengumpulkan bahan buangan berasid. Oleh itu, jika kita boleh mengeluarkan bahan-bahan buangan ini, kita boleh menyongsangkan proses penuaan. Malah kita boleh menghentikan simptom penyakit-penyakit kalangan orang dewasa dengan proses ini jika belum ada lagi kerosakan yang tidak dapat dipulihkan telah berlaku. " Sang Whang, pengarang buku Songsangan Penuaan (Reverse Aging).DAPATKAN AIR ALKALI ANDA BIO ALKALINE NANO WATER FILTER (AIR ALKALI) 6 PENAPIS HARGA PASARAN RM 1500 TETAPI TEMPAHAN DI BLOG CAHAYA AKAL ANDA AKAN DAPAT HARGA KILANG RM 600 SAHAJA.


Read More......

RAHSIA PERIBADI ANDA: KENALI MELALUI BULAN KELAHIRAN

LAHIR bulan FEbruari

 • Berfikiran abstrak
 • Sukakan benda yang realiti dan abstrak
 • Bijak dan panjang akal
 • Berpewatakan mudah berubah
 • Mudah menawan hati orang lain
 • Agak pendiam
 • Pemalu dan rendah diri
 • Jujur dan setia pada segalanya
 • Keras hati untuk mencapai matlamat
 • Tidak suka dikongkong
 • Mudah memberontak apabila dikongkong
 • Suka kegiatan yang lasak
 • Emosinya nudah terluka dan sensitif
 • Mudah mempamerkan marahnya
 • Tidak suka benda yang remeh-temeh
 • Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya
 • Sangat berani dan mudah memberontak
 • Bercita-cita tinggi , berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan
 • Pemerhatian yang tajam
 • Suka hiburan dan sukan
 • Suka benda bersifat seni
 • Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran
 • Cenderung pada perkara yang tahyul
 • Pemurah dan boleh jadi boros
 • Kena belajar untuk mempamerkan emosi
Read More......

Koleksi Template by MyP4U dot via dot my Powered by Solehpolysas