Dapatkan di Minda Taqwa Enterprise D 109 Kg Paloh Sg Kiat 20050 K Trg h/p 013 9835318

Thursday, November 22, 2007

MENGAPA MATLAMAT TIDAK TERCAPAI?


MENGAPA MATLAMAT TIDAK PERNAH DICAPAI

Amir bertungkus lumus untuk memperbaiki kehidupannya. Saban hari dia merasakan kehidupan makin sempit dan banyak cita-cita dan harapan tidak dapat dipenuhi.
”Bagaimana hidup aku ni, makin hari makin susah. Aku tak boleh terus hidup begini. Hutang keliling pinggang dan duit sentiasa tidak mencukupi.Harap makan gaji sahaja .Susah. Susah. Tak akan aku nak hidup begini sampai hari tua”, rungut Amir .

Senario ini sering berlaku pada zaman sekarang. Harga barang makin, hari makin naik. Jadia apa usaha anda? Sanggup terus hidup begini. Mulakan langkah sekarang! Untuk membaiki dan menambah ekonomi.

Agaknya mengapa berlaku matlamat tidak tercapai?

!. Matlamat hanya angan-angan sahaja. Pakar motivasi menyatakan jika kita ada matlamat mesti dinyatakan secara bertulis. Ya .MESTI TULIS. Ada hitam putih. Jika tidak ,apa yang kita inginkan akan berlalu begitu sahaja. Tulis bermakna kita ada kontrak yang perlu dilaksanakan. Ianya juga akan menjadi peringatan dan pendorong yang amat kuat. Hasrat akan tinggal angan-angan dan kita akan cepat melupakanya dalam kesibukan waktu.. Kita perlu aktifkan minda kita dengan membaca hasrat dan matlamat kita setiap hari. Jadi yang penting kita perlu tulis pada tempat yang mudah untuk kita baca kerana dengan cara ini cas tenaga kita akan dikerahkan untuk capai hasrat d cita-cita.

2.Berfikiran negatif juga menyebabkan kita sukar untuk mencapai matlamat. Kita sering memberitahu diri kita melalui bicara kendiri bahwa apa yang kita idamkan payah untuk dicapai. Jadi dengan mudah kita melupakan hasrat yang berkobar-kobar. Bila kita menyatakan payah ,maklumat otak kita akan mencari seribu macam alasan supaya membenarkan apa yang kita nyatakan yang buruk. Begitulah sistem otak kita berkerja.. Jika kita yakin boleh lakukan otak kita akan bekerja keras untuk mencari jawapan yang positif untuk berjaya. . Malangnya ramai yang memilih untuk berfirjikiran negatif tanpa disedari. Kekuatan diri kita sebenarnya terletak pada HATI. ”HATI KECIL (BERJIWA KECIL ) Lahirkan insan bertaraf rendah .


Rencana akan bersambung.................................

No comments:

Post a Comment


Koleksi Template by MyP4U dot via dot my Powered by Solehpolysas