Dapatkan di Minda Taqwa Enterprise D 109 Kg Paloh Sg Kiat 20050 K Trg h/p 013 9835318

Saturday, December 22, 2007

Bagaimana cara memastikan resolusi anda dicapai?


Tindakan dan langkah berkesan untuk memastikan resolusi anda dicapai,insyaAllah

Diam tak diam kita sekarang ni telah berada hampir penghujung tahun 2007 yang akan melabuhkan tirainya dalam beberapa hari lagi muncul dan bakal muncul tahun baru 2008.

Seringkali kita berrlumba-lumba untuk menulis beberapa resolusi dan azam baru untuk menjadikan kehidupan kita lebih baik. Saban tahun juga kita dapati resolusi yang kita buat tidak mencapai sasarannya. Mengapa?

Apakah kita mengharapkan mendapat hasil yang berlainan jika kita masih melakukan sistem yang sama dalam aktiviti kehidupan ? Apa yang kita semai, itulah hasil yang kita tuai.

Seorang pengkaji kajian hayat dari Perancis telah membuat kajian ke atas sekumpulan ulat bulu. Kesemua ulat bulu diletakkan secara lingkaran di dalam sebiji pasu dan diletakkan makanan di tengah-tengah bulatan. Tabiat ulat bulu tersebut ialah akan mengikuti pergerakkan ulat bulu di hadapannya untuk mendapatkan makanan. Apa yang berlaku? Ia . Pergerakkan ulat-ulat bulu itu sentiasa di dalam bentuk lingkaran. Akhirnya kesemua ulat bulu tersebut mati kerana kelaparan. Alagkah baiknya jika salah seekor ulat bulu tersebut mengubah sistem menuju ke arah makanan tersebut?

Langkah paling berkesan

1)Ambil buku kosong. Dalam keadaan yang tenang senaraikan amalan utama harian anda pada :-
a) 1 minggu yang lepas b) sebulan yang lepas c) 3 bulan yang lepas d) 6 bulan yang lepas e) 1 tahun yang lepas. Hasilnya anda akan dapat mengesan sistem anda berfikir, tabiat-tabiat anda, aktiviti-aktiviti anda , peristiwa dan permaslahan yang menjadikan siapa diri anda sekarang.

2) Sekarang senaraikan pula tabiat-tabiat negatif .Dan membuat aku janji bertulis bahawa anda ingin membuang segala tabiat tersebut. Anda perlu juga menuliskan kesan-kesan pada diri anda akibat tabiat tersebut.
3)Selepas itu senaraikan tabiat-tabiat positif yang anda inginkan dan tuliskan juga kebaikan-kebaikan yang anda perolehi hasil daripada tabiat tersebut dan jangan lupa senarikan sumber, halangan dan bayangan imaginasi bagaimana anda selesaikan masalah-masalah tersebut.
4)Baiklah langkah seterusnya senaraikan semua resolusi yang perlu anda jayakan. Resolusi adalah benih-benih yang akan anda semai. Maka seperti mana tanaman, ia perlu sentiasa disiram, dibaja, dihindarkan dari serangga penyakit dan pelbagai lagi bagi memastikan kita dapat petik buahnya pada masa akan datang.

SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment


Koleksi Template by MyP4U dot via dot my Powered by Solehpolysas