Dapatkan di Minda Taqwa Enterprise D 109 Kg Paloh Sg Kiat 20050 K Trg h/p 013 9835318

Monday, December 24, 2007

Bagaimana mengatasi rasa takut?


Cara terhebat bagaimana untuk menghilangkan rasa takut

Ketahui apakah penghadang minda ( Mental Blocked)
Bagaimana memecahkan penghadang minda ?

Pernahkah anda ingin melakukan sesuatu perkara ? Bila difikir-fikirkan anda kemudian membatalkan hasrat anda. Mengapa terjadi demikian.?

Perkara seperti ini sering berlaku di dalam kehidupan kita. Banyak idea ,cita-cita,hasrat dan gagasan tercetus bermain di minda kita berlalu begitu sahaja akibat dari penghadang minda.. Banyak kali penghadang minda menjadikan kita seorang yang PENAKUT!


Penghadang minda adalah sistem keselamatan yang tersedia ada di dalam minda kita . Ia bertujuan sebagai penghalang dari ancaman yang membawa kepada kebinasaan pada diri kita apabila kita terdedah kepada perkara yang boleh membahayakan diri. Dari sudut emosi dan fizikal.

Oleh sebab itu perkara-perkara yang baharu yang ingin kita lakukan , beberapa amaran telah dikeluarkan.

Sebagai contoh jika kita tak pernah berceramah tiba-tiba diminta untuk melakukannya.

Apakah amaran sistem anda? Antara alasan –alasannya ialah yang keluar dari diri anda ialah

-Tak biasa. Takut.
-Nanti orang ketawakan aku
-Nanti aku akan malu
-Nanti orang akan kritik aku
-Tentu aku terketar-ketar kerana gemuruh
-Mampukah aku lakukan.
-Kalau orang banyak tanya nanti, macamana aku nak jawab dan banya lagi saranan-saranan yang akan keluar dari sistem minda anda.

Saranan-saranan negatif tersebut sebenarnya adalah proses bagaimana penghadang minda berlaku. . Ianya adalah lapisan yang mengelilingi diri anda lama-kelamaan menjadi semakin tebal dan semakin kukuh seperti penjara.
Anda sendiri telah membina satu penghadang yang begitu amat kukuh sehinggakan anda tidak mampu dan berani untuk keluar darinya. Walaupun perkara baru belum anda lakukan , bayangan minda yang terbina di dalam diri anda sudah cukup membuatkan anda gerun untuk melakukannya.

Sebenarnya penghadang minda ada had penggunaannya . Jika kita tahu sesuatu perkara yang baru itu boleh membina kejayaan kita maka kita perlu persoalkan semula penghadang minda yang terbina secara automatis.

Cadangan mengatasinya

1)Pakar motivasi menyarankan jika anda takut pada sesuatu cara menghilangkanya ialah bersedia LAKUKAN PERKARA YANG ANDA TAKUT.

2)Senaraikan mengapa anda takut melakukan perkara tersebut dan kemudian buat bayangan minda (mental image) disertakan dengar suara-suara dalaman dan juga terbit rasaan emosi seolah-olah peristiwa tersebut telah benar-benar berlaku pada diri anda. Peristiwa tersebut dapat anda atasi dengan jayanya. Bayangan minda yang berulang-ulang akan membantu anda secara automatis akan terkeluar apabila anda melakukannya secara realiti nanti. Teknik ini telah banyak dipakai oleh motivator, ahli sukan dan mereka yang jadi penghibur terkenal.

3) Gunakan Power of affirmation. Saya sekarang ini adalah ahli sukan yang terbaik. Saya sekarang ini adalah juara yang sentiasa mendapat nombor satu dan sebagainya yang mengesahkan itulah diri anda walaupun ia belum berlaku.Anda perlu benar-benar mempercayainya seperti yang anda ucapkan.

4)Cari sumber,ilmu dan maklumat dan lakukan proses peniruan daripada orang yang berjaya dan lakukan latihan-latihan sebagai persediaan

5) Akhir sekali memohon doa supaya Allah memberikan petunjuk jadi berani.

No comments:

Post a Comment


Koleksi Template by MyP4U dot via dot my Powered by Solehpolysas