Dapatkan di Minda Taqwa Enterprise D 109 Kg Paloh Sg Kiat 20050 K Trg h/p 013 9835318

Friday, November 28, 2008

Apakah getaran yang dihasilkan oleh diri anda?
Dengan menggunakan electroencephalogram (EEG) aktiviti gelombang atau getaran tenaga ektrik dapat direkodkan.

Setiap apa yang anda fikirkan akan menghasilkan pelbagai bentuk tenaga . Tenaga ini adalah menurut frekuensi seperti gelombang alpha, beta , teta ,delta dan gamma.
Ketahuilah kebaikan gelombang minda alpha .


In a nutshell, there are five major brain wave ranges: Beta (14-40Hz) is present in normal waking consciousness and stress; the Alpha brain wave (7.5-14Hz) in deep relaxation; Theta (4-7.5Hz) in meditation and light sleep; and the slowest, Delta (0.5-4Hz) in deep dreamless sleep and transcendental meditation. The less recognised Gamma is fastest (above 40Hz) and associated with sudden insight. The optimal level for visualization is the Alpha-Theta Border at 7-8Hz. It is the gateway to your subconscious mind.


Tenaga getaran ini memberikan kesan pada seseorang dari aspek psikologi,
kesihatan diri, personaliti, kerjaya, pencapaian peribadi dan pengaruh pada orang sekeliling.

Sepertimana ungkapan yang biasa kita dengar iaitu anda adalah apa yangb anda fikirkan.

Apa yang ingin saya utarakan dalam artilkel ini ialah tentang kepentingan untuk memanfaatkan gelombang minda alpha bagi mencapaikualiti kehidupan.

Apa itu gelombang otak alpha?. Gelombang ini adalah dalam keadaan kita bertenang atau relaks dan bebas dari tekanan iaitu frekuensi kitarannya dalam 8 hingga 12 hz.

Selalu juga pernah dikatakan betapa seronoknya kanak-kanak.Mereka tiada tekanan masalah. Zaman kanak-kanak dikatakan mempunyai tahap kreativiti yang tinggi tetapi semakin menurun apabila meningkat dewasa.Sebenarnya zaman kanak-kanak tahap aktiviti elektrik otak kebanyakkannya dalam gelombang alpha. Mereka suka bertanya untuk mencari dan mengetahui sesuatu yang mnereka begitu curious untuk mengetahunya.

Bagi kita orang Islam , tahap alpha mudah untuk dicapai jika kita berusaha untuk khusyuk dalam sembahyang. Sembahyang yang khusyuk adalah cara bagaimana kita mencapai tahap Self awarness atau kedaran diri pada tahap tertinngi. Dengan membca Al-Quraan dan berzikir juga dapat meningkatkan tahap alpha. Dengan ketenangan yang kita capai pelbagai manfaat yang dapat kita nikmati.

Kebaikan Gelombang alpha

1) Dapat merelakskan minda dan tubuh badan

Dalam sehari wajib kita melaksanakan sembahyang 5 waktu. Badan dan minda kita mengalami keletihan dan ketegangan badan dan minda. Apabila kita mula mengambil air smbanyang dan mendirikan sembahyang, kita akan dapat merasakan kesan semerta, di mana kita merasalkan kesegaran dan terasa tenaga minda dan badan pulih.Kesegaran ini akan lebih kita rasakan apabila kita solat berjemaah.

2) Penyembuhan kendiri iaitu peninkatan dalam pemangkinan sistem immunisasi

Dalam tahap alpha , aktiviti penyembuhan kendiri berfungsi dengan lebih baik lagi . Ketenangan minda dapat menstabilkan dan mengharmonikan sistem biolgi badan. Sebenarnya dalam tahap alpha ,peraaaan kit adalah mnyeronokkan dan merasakan kedamaian.Pernafasan yang teratur dapat membekalkan sel-sel lebih banyak oksigen yang akan membantu pemulihan sel-sel yang lemah seterusnya dapat membantu pesakit melakukan proses self healing dengan jayanya.

3) Meningkatkan tahap serotonin
Dalam tahap alpha enzim serotinin lenih banyak dapat dirembeskan. Serotonin membuatkan seseorang rasa seronok dan damai. Kekurangan serotonin menyebabkan banyak berlaku kemurungan.

4) Menimgkatkan tahap kreativiti
Dalam keadaan tenang, minda kita dapat berfikir dengan jelas dan terang.Kekuatan minda lebih hebat apabila seseorang berada di dalam keadaan tenang.

5)MEningkatkan kesedaran diri dan fikiran yang positif
Dalam keadaan tenang, tahap kesedaran dan fokus seseorang akan lebih baik. Kualiti fokus wujud kerana orang tersebut mempunyai daya kesedaran yang tinggi.Ini akan berlaku terutamanya orang yang dapat mengkhusyukkan solatnya
6) Dapat menghasilkan idea-idea yang bernas

Sebenarnya banyak lagi manfaat dari gelombang alpha> Hanya sekadar ini sahaja yang dapat dikongsikan bersama. Jumpa lagi di lain artikel iaitu cara memperolehi gelombang minda alpha.


1 comment:


Koleksi Template by MyP4U dot via dot my Powered by Solehpolysas