Dapatkan di Minda Taqwa Enterprise D 109 Kg Paloh Sg Kiat 20050 K Trg h/p 013 9835318

Sunday, December 28, 2008

10 petua menjayakan Penetapan matlamat (goal setting) anda.

Tahun baru 2009 akan menjelang beberapa hari lagi. Bagaimana dengan azam yang dibuat pada tahun lalu? Adakah anda puas hati dengan pencapaian anda pada tahun ini. Tahniah kerana berjaya memenuhi impian anda. Namun jika anda masih gagal tidak bermakna anda masih tidak dapat memperolehinya. Di sini saya ingin berkongsi petua bagi menjayakan impiam kita.

PETUA
1. Imbas kembali apa yang kita lakukan dari awal tahun hingga ke hujung tahun.Bina soalan-soalan dari aspek perancangan,tindakan, kekuatan dan kelemahan anda sepanjang tahun supaya kesilapan lalu tidak diulangi dan menambahbaikkan kekuatan anda.

2. Pastikan matlamat anda adalah khusus dan bukannya umum. Saya nak sihat (umum). Sepatutnya saya nak berhenti merokok dan minum air manis sekali sehari.

3.Matlamat anda boleh diukur.Misalnya saya nak bersenam 3 kali seminggu atau saya nak menulis 2 buku setahun atau saya ingin mencapai pendapatan RM10k sebulan

4.Matlamat anda dituliskan senarainya dan mudah untuk dibaca setiap hari. Menulis adalah satu cara yang berkuasa mempengaruhi minda bawah sedar anda kerana ianya seperti perjanjian yang kukuh untuk dilaksanakan dan pastikan anda kerap mengulang baca impian anda.

5.Mestilah munasabah. Jika anda sekarang berumur 55 tahun adalah kurang munasabah jika anda ingin bercita untuk menjadi pelari pecut 1oo meter .

6. Mesti ada tarikh dead line iaitu tuliskan tarikh jangkaan untuk capai matlamat. Contoh 3 bulan lagi iaitu pada 2hb Mac 2009 saya akan siapkan sebuah buku motivasi.

7. Perlu dibuat perancangan pilihan langkah-langkah capai matlamat.Tanpa perancangan seolah-olah tindakan anda seperti berada di hutan tebal tidak ada kompas.

8. Perlu ada motivasi yang kuat.Anda mesti ada sebab yang kuat mengapa anda amat memerlukan capai matlamat.

9. Pastikan apa yang anda impikan benar-benar anda menyukai bukan orang lain yang suruh
10. Terus bertindak,dan bertindak dan bertindak sambil muhasabah diri bagi mengatasi halangan yang mendatang,Jangan putus asa sehingga anda capai matlamat.

Tambah pendapatan dengan mudah bisnes online ,terbukti berkesan!
Ingin duit terus masuk akaun bank anda ,sila KLIK DI SINI2 comments:

  1. Petua yang sangat bagus dan sepatutnya menjadi amalan semua orang yang bercita-cita ingin berjaya.

    ReplyDelete


Koleksi Template by MyP4U dot via dot my Powered by Solehpolysas