Dapatkan di Minda Taqwa Enterprise D 109 Kg Paloh Sg Kiat 20050 K Trg h/p 013 9835318

Sunday, December 9, 2007

STRESS ATAU TIDAK ADALAH PILIHAN ANDA!


Anda mempunyai kuasa pilihan samada untuk stress atau berada di dalam ketenangan.

”Din , aku lihat kau macam sakit aje. Muka monyok dan nampak macam susah hati . Kenapa? Kau ada masalah”, sapaku pada seorang rakan.
Dengan suara yang tidak bersemangat, Din membalas pertanyaanku.
”Ia memang aku suasah hati dan sakit”

” Apa sebenarnya masalah kau?, tanyaku lagi.
”Sebenarnya memang aku sakit. Makan tidak selera. Tiap-tiap malam payah nak tidur dan fikiran selalu rungsing dan tertekan Doktor kata aku ada penyakit kencing manis”, jawab Din dengan wajah yang menjebek.
Din mencurahkan lagi masalahnya. ” Perniagaanku sekarang semakin merosot dan hubunganku dengan keluarga terutama isteri semakin renggang”

Din seorang peniaga. Mempunyai bebarapa orang pekerja. Ada kereta ,rumah dan kedai perusahaannya. Apa yang dirisaukannya hanyalah hasil perniagaan yang merosot dan penyakit yang dihidapi. Semakin hari semakin teruk keadaannya. Dia menyangka ada orang yang cuba sabotaj perniagaanya. Hubungan dengan pekerja-pekerjanya juga tidak baik. Dia datang ke kedainya dengan wajah yang masam dan tertekan.

Aku menunjukkan Din gelas yang berisi separuh air. ” Din apa yang kau nampak?”
” Air separuh kosong sahaja dalam gelas” ,jawab Din ringkas.

” Din apa yang kau nampak tu memang betul. Minda kau sekarang hanya menumpukan pada kekurangan yang ada. Tenaga fikiran yang negatif akan menarik semua perkara negatif atau buruk samada idea, alasa atau gambaran dan suara-suara yang negatif menjelma di dalam otak kau” , aku mejelaskan pada Din.

”Selagi kekurangan yang kau lihat, selagi itulah fikiranmu akan jadi kusut dan tidak stabil. Bagaimana fikiranmu hendak berfungsi dengan baik untuk cari idea-idea yang positif bagi mengembalikan dan memulihkan penyakit dan perniagaanmu serta hubungan kau dengan orang lain?Kau mesti fikirkan yang baik-baik dan kau akan menarik kebaikan-kebaikan. Ianya satu doa, Din”

Aku menerangkan lagi. ” Din apa yang berlaku pada kau adalah suatu ujian Allah. Dia nak menguji keimanan kau padaNYa. Keredhaan dan kesabaranmu akan meningkatkan imanmu dan kau beroleh pahala yang besar di sisi Allah. Ini yang kita nak cari sewaktu hidup di dunia ini.

Aku membaca firman Allah yang bermaksud, ” ..Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatku kepadamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras”
(Surah Ibrahim : 7)

” Bersyukurlah Din dengan nikmat yang Allah beri. Kau masih ada air separuh penuh. Orang lain lebih teruk . Ketika simiskin meratap dan mengeluh tidak memiliki kasut lalu melihat seorang lelaki yang kudung kakinya baru menyedari betapa beruntungnya apa yang dia miliki”

Mendung yang terpalit di wajah Din telah menampakkan sinarnya. Ada harapan baru terbit di kedua bibirnya.

Sebulan kemudian aku menemui Din dengan wajah yang penuh ceria . Dia mengkhabarkan berita gembira. Penyakit kencing manisnya telah berkurangan. Hubungan dengan isterinya semakin mesra begitu juga dengan pekerjanya. Perniagaan din semakin bertambah maju. Itulah nikmat syukur dan redha . Ada hikmah di sebalik musibah.

”Oleh itu (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.”
(Surah al-Insyirah: 5)


4 comments:

 1. sebuah cerita yg menarik dan penuh dgn pengajaran...

  ReplyDelete
 2. Terima kasih waliz. ini adalah kisah benar bagaimana cahaya akal telah mengubah perspektif negatif pd anjakan paradignma positf seterusnya membantu kehidupan yang penuh makna.

  ReplyDelete
 3. salam kenal - good tips...rasional untuk mengamalkan kehidupan yg positive

  ReplyDelete
 4. terima ksih atas komen anda. tindakan anda adalah perspektif yg anda sndiri ciptakan

  ReplyDelete


Koleksi Template by MyP4U dot via dot my Powered by Solehpolysas