Dapatkan di Minda Taqwa Enterprise D 109 Kg Paloh Sg Kiat 20050 K Trg h/p 013 9835318

Monday, December 10, 2007

TEKNIK TABIAT POSITF | POSITIF HABIT | AMAT BERKESAN


BAGAIMANA CARA MEMASTIKAN TEKNIK TABIAT POSITF BERKESAN?

Tabiat positif ( positif habit) merupakan kaedah yang amat berkesan dan ini telah dibuktikan oleh pakar-pakar psikologi terutama dalam bidang motivasi kejayaan

Apakah langkah yang perlu anda lakukan?

Baiklah untuk memberikan pemahaman pada anda, saya beri satu contoh di mana seoarang perokok yang telah sebati ketagihan merokok bercadang untuk berhenti merokok.

Setiap orang telah dibekalkan oleh Allah dengan kelengkapan yang hebat di mana apa sahaja masalah atau musibah yang dihadapi , Allah s.w.t pasti telah membekalkan jalan peneyelesaian dan jawapan yang sedia ada dalam diri seseorang. Sebagai contoh Allah s.w.t yang mencipta penyakit dan Dia juga yang menyembuh penyakit.

” Berubatlah kamu , kerana sesungguhnya Dzat yang mencipta penyakit, Dia yang mencipta ubatnya” ( Hadis Rasullulah s.a.w)

Seperti yang telah dinyatakan di dalam artikel terdahulu berkenaan tabiat positif iaitu terjadinya tabiat positif adalah berkaitan dengan TINDAKAN BERPENGETAHUAN

Langkah-langkah:-

!) Sabda Rasullulah’ Hanya segala amal adalah dengan niat” Niat adalah sebab utama untuk mewujudkan amal (action) iaitu qasad yang timbul dari kesedaran hati.

Secara bandingan, niat boleh disamakan dengan ” Spark Plug” iaitu apabila sesebuah kereta dihidupkan , percikan api dari spark plug yang diperlukan untuk menghidupkan enjin bagi mengerakkan kereta.

Bagi kita orang Islam segala amal yang dilakukan hendaklah semata-mata kerana Allah seperti yang kita ikrarkan di dalam sembahyang iaitu Doa Iftitah . : Sesungguhnya solatku, ibadahku , dan hidupku dan matiku kerana Allah Rabbal’alamin.

Niat adalah satu tenaga yang hebat iaitu POWER OF WILL . TEnaga ini digerakkan oleh Allah sepertimana dalam firmanNYa “ Tidak akan bergerak sesuatu zarah melainkan dengan izinNYA”

Alangkah indahnya kehidupan kita orang Islam jika sesuatu tindakan (amal) yang kita lakukan iaitu dengan niat sahaja Allah telah memberikan pahala . Manakala jika perbuatan baik yang diniatkan itu dilakukan maka diberikan pahala lain yang berlipat ganda.

Oleh itu perokok perlu berniat dia berhenti merokok kerana Allah


2) Segala jawapan telah terse dia ada pada diri perokok mengapa atau faedah apa yang dia dapat jika dia berhenti merokok. Dia perlu senaraikan dan TULIS supaya boleh sentiasa senang dibaca seterusnya untuk di visualize di mindanya untuk dihantar kepada minda bawah sedar tentang TINDAKAN PENGETAHUAN itu. Dia perlu membuat saranan AUTO ( AUTO SUGGESTION)

Contoh Senarai
a) Saya sekarang berhenti merokok kerana Allah larang.
b) Saya sekarang sentiasa menghirup udara bersih
c) Saya sekarang memiliki nafas yang segar
d) Saya sekarang tidak membazir
e) Saya sekarang berbau segar
f) Saya sekarang sihat dan bertenaga
g) Setiap makanan yang saya maka lebih lazat kerana lidah saya tidak ada tar nikotin.
h) Saya sekarang lebih bersih dan disukai oleh orang sekeliling
i) Saya sekarang dapat berjimat dan menyimpan lebih banyak wang
j) Nafas saya berbau segar sewaktu menunaikan solat.

Setiap kali melihat rokok, perokok perlu membayangkan dirinya yang sedang sakit kanser atau stroke.
Sebatang rokok hanya kecil jika dibandingkan tubuh perokok. Mengapa perokok boleh tewas dengan sebatang rokok?

Jika boleh perokok selalu sebut kata-kata tersebut dan membuat janji secara bersungguh bahawa dia pasti tidak merokok. Begitu juga perokok hendaklah sentiasa membuat visualisai bahawa dia adalah seorang yang bebas merokok dan bayangkan imej dirinya berdasarkan senarai yang telah dibuat . InsyAAllah dengan doa dan jiwa yang keras( tabah ) tabiat positf yanG baru akan terjadi. Ucapkan Alhamdullilah setiap kali perokok melihat bayangan imej minda yang dicipta. CUBALAH > IA MEMANG POWERFUL!

1 comment:


Koleksi Template by MyP4U dot via dot my Powered by Solehpolysas