Dapatkan di Minda Taqwa Enterprise D 109 Kg Paloh Sg Kiat 20050 K Trg h/p 013 9835318

Tuesday, December 11, 2007

Kepintaran peribadi

Kepintaran peribadi

Anda memiliki kepintaran peribadi. Menurut Jim Canterucci dalam bukunya Personal Brilliance menyatakan ada 4 asas kepintaran tersebut iaitu:-

1) Kesedaran 2) Rasa ingin tahu 3) Daya Fokus 4) Inisiatif


1)Daya kesedaran digunakan supaya anda menjadi lebih peka terhadap persekitaran, sensasi, persepsi,perasaan dan daya fikir yang tajam.Kepintaran ini ialah membolehkan anda sentiasa sedar untuk mendapatkan yang terbaik bagi diri anda , orang sekeliling dan mencari persekitaran yang memberikan keselesaan. Daya kesedaran ini adalah penting sebagai satu teknologi minda untuk mencapai matlamat.

Kepekaan anda membuatkan anda sentiasa akan mencari peluang-peluang dan juga mencipta sendiri peluang bagi memperolehi apa yang anda idamkan. Alat kesedaran diri adalah kebertanggungjawaban. Anda berhak memiliki apa yang anda inginkan apabila ada sifat TANGGUNGJAWAB.

2)Rasa ingin tahu adalah program yang amat canggih di dalam sistem pemikiran anda. Jadilah cara kanak-kanak yang sentiasa ingin mengetahui apa yang ada di sekelilingnya. Malangnya apabila semakin dewasa seseorang itu semakin menurun sifat ingin tahu. Berlainan pula dengan para saintis. Kepintaran mereka dijana oleh sifat ingin tahu.Itulah sebab mereka selalu menemukan penciptaan yang luarbiasa. Anda juga boleh begitu. Maksimunkan sifat ingin tahu anda!

Apabila anda ingin mengetahui sesuatu , sistem pemikiran anda akan bertukar kepada mode penyiasatan.Soalan-soalan yang dikemukakan akan diaktifkan untuk mencari seberapa banyak maklumat yang mungkin. Ianya menjana kepintaran anda kepada suatu perspektif yang hebat!

Itulah sebab jika anda menghadapi sesuatu peristiwa, soalan-soalan yang dikemukakan membolehkan anda bertindak dengan bijak bukan menurut perasaan. Terutama yang melibatkan emosi. Sebagai contoh , ”Patutkah aku marah? Apakah aku menurut rasa kecewa menguntungkan aku? Apakah betul tindakan aku? Sampai bila aku nak jadi begini? Jika tiada soalan-soalan yang dikemukan anda hanya bertindak mengikut perasaan dan hawa nafsu yang semestinya menjahanamkan diri anda!


3)Daya fokus- Hidup tidak dapat dikembangkan atau dimajukan sehinggalah difokuskan,dedikasi dan berdisiplin.Jangan sempitkan minda anda, hasilnya minda akan turut berfungsi secara terbatas. Kembangkan pemikiran anda kepada pandangan 360-darjah . Fokuskan apan yang diinginkan secara jelas. Sebagai contoh sebuah kanta pembesar yang difokuskan pada satu titik cahaya pada sekeping kertas barulah akan menyebabkan kertas terbakar. Gunakan daya fokus anda dalam melaksanakan sesuatu tugas yang dimatlamatkan

4)Inisiatif. - Sebelum mengambil inisiatif pastikan anda menentukan tindakan anda itu memberi makna atau penyebab yang besar dari aspek motivasi dalaman dan motivasi luaran.. Seterusnya laraskan matlamat peribadi dengan matlamat profesional. Kurangkan rasa takut dengan menumpukan perkara-perkara yang anda akan perolehi apabila berjaya
Akhir sekali ambil langkah pertama diikut oleh beberapa langkah yang telah dirancangkan untuk mencapai matlamat.Inisiatif anda akan melengkapi bagi mengerakkan sistem untuk menuju KEJAYAAN>

5 comments:

 1. A'kum, oh patutlah budak2 suka sangat tanya sampai kita habis idea nak jawap, they're developing their personal intelligence lah tu. thanks

  ReplyDelete
 2. Bila manusia tiba pada tahap kecerdikan maka dunia ini penuh dengan keamana. saya rasa berbesar hati krn blogger yg hebat memberi komennya .thanks for your supporting!

  ReplyDelete
 3. yg lain semua ok kecuali bab emosional ...ni yg paling i lemah...nak buat camne yek..

  ReplyDelete
 4. daya Emosi wanita adalah lebih halus dan tajam drpd lelaki, sbb itu apabila terlalu emotional, pautan pada self awareness perlu ditingkatkan iaitu dgn teknik mencabar. Iaitu kemukakan soalan2 dan pertanyaan pd emosi yg dirasa bg tujuan rasionalisasi.

  ReplyDelete
 5. daya Emosi wanita adalah lebih halus dan tajam drpd lelaki, sbb itu apabila terlalu emotional, pautan pada self awareness perlu ditingkatkan iaitu dgn teknik mencabar. Iaitu kemukakan soalan2 dan pertanyaan pd emosi yg dirasa bg tujuan rasionalisasi.

  ReplyDelete


Koleksi Template by MyP4U dot via dot my Powered by Solehpolysas