Dapatkan di Minda Taqwa Enterprise D 109 Kg Paloh Sg Kiat 20050 K Trg h/p 013 9835318

Thursday, January 17, 2008

Kehebatan luarbiasa kata penegasan (The power of affirmation)

Kuasa Penegasan (The power of affirmation) menjana kekuatan diri (Self Strength) dari aspek kepintara minda, emosi dan spiritual bagi meningkatkan potensi diri sebenar anda.Kuasa penegasan yang diulangkan pada diri sendiri dapat meningkatkan potensi diri pada tahap maksima mengikut apa yang telah ditetapkan oleh Allah pada tiap-tiap diri.

Penegasan diri ialah berdasarkan matlamat baru yang ingin dicapai oleh seseorang bagi peningkatan dan kemajuan diri sebagi sepsis manusia yang telah diiktiraf oleh Allah sebagai ciptaan Nya yang hebat Diciptakan manusia itu sebaik-baik kejadian

Sarjana barat menyatakan apabila seseorang mengulang-ulangkan perkataan positif apa yang individu inginkan dan percaya pada kata-kata tersebut lama-kelamaan ia akan menjadi kenyataan. Ini dibuktikan dengan beberapa kajian yang telah dilakukan oleh
pakar-pakar psikologi . Sebagai contoh “ Every day and every way I become better and better”

Bagi kita umat Islam, telah kita lakukan kuasa penegasan di dalam mengerjakan solat.Di dalam solat doa yang diucapkan pada setiap kali sembahyang 5 waktu sehari merupakan penegasan yang amat berkuasa meningkatkan pembangunan diri dari aspek minda,emosi dan spiritual.

Kejayaan proses peningkatan tersebut bergantung pada sejauh mana keupayaan kita untuk khusyuk di dalam sembahyang.. Tingkatan kecerdasan emosi tertinggi menyebabkan air mata mengalir membasahi pipi kerana jiwa bergetar dan dapat merasakan kehebatan dan kebesaran Allah dan takut pada-NYa.

Terkandung kehebatan di dalam solat ialah surah yang diulang-ulang iaitu al Fatihah.

Surah Al-Fatihah ialah Surah yang terkumpul semua kehebatan nama-nama Allah.
Di dalam surah tersebut kita mengaku sebenar-benarnya sebagai hamba Allah dengan kita menyembahnya dan memohon pertolongan hanya pada Allah. Kita memohon juga ditunjukkan jalan yang lurus dan pohon menjauhi dari menjadi orang yang sesat lagi zalim.

“ Tiadakah kau lihat, bagaimana Allah membuat perumpamaan? Suatu perkataan yang baik seperti pohon yang baik. Akarnya kuat (terhujam) dan cabangnya ke langit (menjulang). Ia menghasilkan buahnya setiap waktu dengan izin Tuhannya. Dan Allah membuat perumpamaan bagi manusia, supaya mereka ingat selalu.

Dan perumpamaam perkataan yang buruk adalah seperti pohon yang buruk, yang dicabut dari dalam bumi, dan tiada kekuatannya. Allah menguatkan orang-orang yang beriman, dengan perkataan yang teguh dalam kehidupan dunia dan akhirat. Tapi Allah menyesatkan orang-orang yang durjana. Dan Allah melakukan apa sahaja yang Ia kehendaki” Surah Ibrahim : 24-27


No comments:

Post a Comment


Koleksi Template by MyP4U dot via dot my Powered by Solehpolysas