Dapatkan di Minda Taqwa Enterprise D 109 Kg Paloh Sg Kiat 20050 K Trg h/p 013 9835318

Wednesday, April 9, 2008

Kaedah mudah untuk mengawal emosi anda

Suasana emosi adalah bergantung kepada "mood" yang dicipta oleh minda separa sedar secara automatis akibat respon dari peristiwa yang dialami oleh 5 pancaindera anda.

Misalnya anda kecewa tidak memperolehi sesuatu atau sesuatu yang buruk atau anda tidak suka terjadi pada diri anda. Emosi yang negatif ini sebenarnya adalah berbentuk tenaga getaran yang menghasilkan gelombang seterusnya akan dipancarkan pada sistem kimiawi badan anda(BIOCHEMICAL). "Biokimia sedih" akan memenuhi sel-sel darah anda seterusnya akan ditafsirkan atau diinterpretasikan oleh minda separa sedar. Ingat kuasa minda separa sedar adalah 90% kali ganda berbanding 10% dari minda sedar yang kita sering kita guna.Hasilnya anda berasa tidak selesa dan anda akan berkata mood anda tidak baik.

Emosi anda sebenarnya berkomunikasi dengan gambaran minda yang terpancar pada skrin otak dan akan dimainkan secara berulang-ulang secara automatis dan anda tidak dapat mengawalnya.Gambaran ini akan berputar dengan sendirinya kadang-kadang sehingga berbulan-bulan lamanya. Kesanya berlakulah kemurungan yang melampau.

Bagaimana cara untuk mengatasinya? TERIMA DENGAN REDHA HATI

BERIMAN DENGAN QADA DAN QADHA ALLAH kerana apa sahaja yang berlaku buruk dan baik adalah datang dari ALLAH. SEMUANYA ADA HIKMAH DI SEBALIKNYA.
Seterusnya TANAMKAN SIFAT SABAR.

Dari segi teknik mengawal emosi pula ialah dengan melakukan meditasi untuk menghancurkan gambaran negatif seterusnya memasukkan gambaran positif yang berupakan harapan kita pada masa akan datang tetapi nikmatnya kita telah 'merasakan ' sekarang.

Kaedah ini bermula dengan azam dan tekad anda untuk melakukannya.

Cara tempat yang tenang . Mulakan dengan pernafasan teratur. Kedua-dua ibu jari memicit jari penunjuk sambil luruskan 3 jari lain di kedua belah tangan.Sedut nafas dalam kiraan 6 dan tahan 3 serta hembus nafas kiraan 6. Sambil itu katakan pada diri anda Aku tenang dan semakin tenang. aku selesa dan semakin selesa atau apa sahaja supaya minda anda dapat berehat. Lakukan berulang kali sehingga anda berasa amat tenang dan tenteram.

Dalam situasi ini anda berada di dalam gelombang alpha (SANTAI) dan anda berupaya untuk mengawal minda separa sedar anda secara paling maksimum.

Arahkan minda anda untuk mengambarkan sesuatu yang anda tidak suka. Jelaskan gambaran tersebut. Dengarkan suara dalaman anda dan rasakan perasaan emosi tersebut.

Katakan dengan izin Allah aku redha apa sahaja ketentuan Allah. Apa yang berlaku pada diriku adalah dari kasih sayang Allah yang tidak terhingga dan aku terima sepenuh hati dan aku redha lepaskan gambaran ini pergi jauh dengan izin Allah. Anda akan lihat gambaran tersebut pergi jauh meninggalkan anda sehingga gambaran itu berupa titik kecil dan hilang kembali pada PENCIPTANYA.

Sekarang inilah masanya anda wujudkan gambaran harapan baru yang anda inginkan terjadi pada diri anda. Bermula dengan satu gambaran titik kecil dan semakin membesar menghampiri anda dari Sang Pencipta. Anda dapat lihat kegembiraan anda. Anda dapat dengar kegembiraan anda dan anda dapat rasakan emosi positif tersebut sehinggakan anda benar-benar rasa ingin memanjatkan kesyukuran pada PENCIPTA. Satu gelombang tenaga positif akan memenuhi setiap sela darah anda . Anda akan merasakan satu kehebatan dan keajaiban yang amat sangat.

InsyaAllah anda telah pun melakukan satu HUKUM TARIKAN. DAN ANDA BERHAK UNTUK MENDAPAT APA YANG ANDA IMPIKAN JIKA ITU ADALAH YANG TERBAIK untuk anda menurut ketentuan ALLAH. ULANGKAN SEBERAPA KERAP SEHINGGA ANDA BENAR-BENAR MEMILIKINYA NANTI.

7 comments:

 1. Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Servidor, I hope you enjoy. The address is http://servidor-brasil.blogspot.com. A hug.

  ReplyDelete
 2. SALAM AMIEY..

  tq byk2..mengingatkan kembali ilmu ini kpd sya..wlau sy tahu tp sy jrg amalkan..
  bila bca artikel ini sy kembali bersemangat nak ulan tejnik ini kembali.
  kdg2 rasa ptus asa menghantui sya..tpi sya akn cba tangkis sedaya upaya sya..doakn sya..syukran:)

  ReplyDelete
 3. komen di atas dr sya..
  lin.

  ReplyDelete
 4. terima kasih atas nasihat..memg berkesan..saya minta izin share ye..

  ReplyDelete
 5. saya minta izin share jgk,

  ReplyDelete
 6. ilmu yang sngt berguna pda sya yang kurang berkeyakinan....

  saya mintak izin untuk share ye.?

  ReplyDelete


Koleksi Template by MyP4U dot via dot my Powered by Solehpolysas