Dapatkan di Minda Taqwa Enterprise D 109 Kg Paloh Sg Kiat 20050 K Trg h/p 013 9835318

Monday, January 12, 2009

Muhasabah dalam teknik meditasi-ke arah zero mind process

Zero mind process adalah satu kaedah untuk menemukan diri kita semula supaya kita mengenali siapa diri kita yang sebenarnya.Nafsu yang tidak tunduk pada syariat Allah telah mengotori fitrah kita yang bersih dan suci.Sifat mazmumah seperti tamak, dengki,cintakan dunia,sombong,kasihkan kemegahan dan bangga diri telah menutup cahaya fitrah kita.Satu tenaga yang hebat iaitu dengan menggunakan kekuatam minda yang berpandukan Al Quraan, dapat mengembalikan kita kepada fitrah.

Amalan wajib iaitu puasa pada bulan Ramadhan, dapat mengembalikan kita pada kekuatan kembali pada fitrah.MAlangnya apabila cukup sebulan kita berpuasa mengapa kita tidak dapat kembali pada fitrah sebenar. Makan yang terlalu banyak semasa berbuka puasa telah menenggelamkan kekuatan minda untuk kita kembali kepada fitrahSeringkali nafsu kita yang bermaharajarela yang menguasai keperibadian diri kita. Kalau semua orang dapat kembali kepada fitrah, maka amat mudahlah mereka akan menerima hukum HUDUD yang Allah telah maktubkan dalam AlQuraan.

Cuma pada kali ini saya ingin berkongsi bagaimana menggunakan satu kaedah meditasi mudah supaya kita dapat menuju kepada proses ZERO MIND PROCESS bagi menuju kepada fitrah kita.

Caranya ialah:-
Waktu terbaik pada sepertiga malam .Jika tidak dapat pilih masa yang sesuai bagi anda. Cari tempat yang sunyi tiada gangguan.Duduk cara orang bertaffakur.Pejamkan mat dan biarkan mata terbuka sedikit.
1) Mulakan dengan bismillah DIIKUTI bacaan selawat kepada Nabi 7 kali.
2) Istiqfar sebanyak 70 kali
3) Tenangkan fikiran.bebaskan dari berfikir.Kosongkan minda
4) Tumpukan dan fokus pada ketenangan
5) Lakukan pernafasan Sedut nafas hingga ke perut dalam kiraan 7 sambil sebut Allah (dalam hati 7x).Tahan nafas dalam kiraan 7x sambil sebut Ya Qayum (dalam hati 7x) dan hembuskan nafas dalam kiraan 7 dan sebut Ya Ghaffar (dalam hati kiraan 7. Lakukan 7 pusingan yang sama.Pastikan anda menumpukan pendengaran anda kepada bunyian nafas keluar masuk.
6) Kemudian bilang 20 hingga 1 sambil bilang menurun sambil katakan hati dan fikiran anda semakin tenang.
7) Apabila anda berada pada zon fana, lihat zat anda bertukar dari setitis air mani kepada segumpal darah, segumpal daging, tulang dibaluti daging dan ditiup ruh sehigg anda boleh bernyawa.Lihat diri anda menjadi janin yang lengkap di dalam rahim ibu anda.
Sebagaimana firman Allah surah ALHAJJ ayat 5

Hai manusia, jika kamu dalam keraguan tentang kebangkitan (dari kubur), maka (ketahuilah) sesungguhnya Kami telah menjadikan kamu dari tanah, kemudian dari setetes mani, kemudian dari segumpal darah, kemudian dari segumpal daging yang sempurna kejadiannya dan yang tidak sempurna, agar Kami jelaskan kepada kamu dan Kami tetapkan dalam rahim, apa yang Kami kehendaki sampai waktu yang sudah ditentukan, kemudian Kami keluarkan kamu sebagai bayi, kemudian (dengan berangsur- angsur) kamu sampailah kepada kedewasaan, dan di antara kamu ada yang diwafatkan dan (adapula) di antara kamu yang dipanjangkan umurnya sampai pikun, supaya dia tidak mengetahui lagi sesuatupun yang dahulunya telah diketahuinya. Dan kamu lihat bumi ini kering, kemudian apabila telah Kami turunkan air di atasnya, hiduplah bumi itu dan suburlah dan menumbuhkan berbagai macam tumbuh-tumbuhan yang indah.

8) Bayangkan seringkas mungkin kehidupan anda dan saat nyawa anda diambil kemudian keluar ruh anda dari jasad dan anda menghadap Allah dalam keadaan yang penuh kekurangan.Perhatikan anda dimandikan,dikapankan,disembahyangkan dan dikebumikan sehinggalah saat datang dua utusan Allah (Mungkar dan Nakir) Sampai tahap inibilang 1 hingga 5 dan petik jari anda supaya sedar semula.(INGAT!!! SEBELUM ANDA LAKUKAN AKTIVITI INI PERINGATKAN PADA DIRI ANDA BAHAWA ANDA AKAN SEDAR SEMULA BILA DIBILANG 1 HINGGA 5 DAN BUNYI PETIK JARI MENGEMBALIKAN ANDA PADA MOD ASAL)

Firman Allah ayat 67
Dia-lah yang menciptakan kamu dari tanah kemudian dari setetes mani, sesudah itu dari segumpal darah, kemudian dilahirkannya kamu sebagai seorang anak, kemudian (kamu dibiarkan hidup) supaya kamu sampai kepada masa (dewasa), kemudian (dibiarkan kamu hidup lagi) sampai tua, di antara kamu ada yang diwafatkan sebelum itu. (Kami perbuat demikian) supaya kamu sampai kepada ajal yang ditentukan dan supaya kamu memahami(nya).

AMARAN!!!!!! Anda dilarang melakukan aktiviti ini jika anda menghidapi sakit jantung.

Saya amat yakin barangsiapa yang melakukan ZERO MIND PROCESS ini nescaya AKAN TERPANCAR KEKUATAN MINDA UNTUK BERTAQWA PADA ALLAH.1 comment:


Koleksi Template by MyP4U dot via dot my Powered by Solehpolysas