Dapatkan di Minda Taqwa Enterprise D 109 Kg Paloh Sg Kiat 20050 K Trg h/p 013 9835318

Friday, December 28, 2007

Bagaimana cara terbaik mengatasi kebimbangan anda?


Bagaimana cara terbaik mengatasi kebimbangan?

Dengan nama Allah yang maha pengasih dan penyayang
Perasaan bimbang perkara yang bukan-bukan akan berlaku boleh menyebabkan penyakit depresi atau kemurungan. Pesakit akan mengalami gangguan penghadaman, cirit birit, hilang selera makan,sakit- sakit seluruh badan, mudah marah, kecewa, hilang tumpuan berfikir dan mungkin berputus asa dan berasa keletihan yang amat sangat.

Paling lama penyakit ini akan hilang dengan sendiri selepas 3 bulan.

Beberapa kaedah yang telah digunakan oleh mereka yang biasanya mengalami simpton ini ialah:-

Insya Allah dengan hidayah Allah, mudah-mudahan akan berhasil.

Dari aspek kerohanian, ayat-ayat AlQuraan yang diamalkan ialah dimulai membaca Fatihah dan diikuti dengan membaca Al-Insyirah (Alam nasrah...) atau surah Kahfi atau surah Taubah atau Surah Maryam. ( dibaca pada air mineral) selepas itu minum dan sapukan di dada..

Nikmatilah Hidup hanya pada masa SEKARANG. Maka hendaklah kita berada dalam waktu yang terbatas. Masa silam perlu dibuang dan gambaran minda yang negatif pada masa akan datang bukan kita yang menentukan terjadi.

Kita tidak perlu memikirkan perkara yang kita sangka buruk akan berlaku pada diri. JANGAN campur URUSAN ALLAH. Kita hanya perlu fikirkan bagaimana menjadikan diri kita dan orang sekeliling mendapat kehidupan yang terbaik dan laksanakan idea tersebut. Itu Ikhtiar kita. JANGAN AMBIL KERJA TUHAN!

Hukum Law of Attraction ialah tenaga getaran emosi yang positf akan menarik sesuatu yang positif. Begitulah sebaliknya. Tenaga getaran emosi negatif akan menarik fenomena negatif pada diri kita. Berbaloikah kita memikirkan perkara buruk yang belum tentu terjadi tetapi apabila memikirkanya sahaja sudah tentu kita mengundang pelbagai penyakit. Itulah sebab kita mesti sentiasa berprasangka baik pada manusia dan Allah.(THINK POSITIF)

Kejadian masa lepas adalah seperti mengergaji serbuk kayu. Bolehkah kita mengergaji serbuk kayu? Atau sama seperti susu yang telah tumpah. Apakah patut kita menangisi susu yang telah tumpah dari botol? Bolehkah susu yang tumpah masuk semula ke dalam botol semula.Jadilah seperti kapal selam. Semua pintu ditutup rapat supaya air tidak masuk ke dalam kapal. Nakhoda kapal hanya perlu setkan arah mana yang hendak dituju dan bukan dia fikirkan air masuk atau tidak. Bermakna tutuplah rapat-rapat jangan ada ruang bagi peristiwa buruk pada masa lampau dan bayangan minda perkara buruk akan datang yang belum tentu berlaku menyerbu masuk di minda anda.

Sentiasa sibukkan diri anda dengan pekerjaan yang menyeronokkan bagi anda dan lama kelamaan tiada ruang kesedihan lagi. Begitu juga cara terbaik ialah fikirkan, rancangkan dan lakukan perkara-perkara yang boleh mengembirakan orang lain terutama orang yang anda sayangi.

Teknik yang lain ialah Kemukakan 4 pertanyaan
1) Apakah masalahnya? Tulis secara jelas masalah tersebut
2) Apakah yang menyebabkan masalah ini? Cari sebab utama isi masalah
3) Apa dan bagaimana cara selesaikan masalah tersebut. Senaraikan apa sahaja alternatif
4) Pilih saranan terbaik dan lakukan satu persatu


Teknik NLP ( Neuro Linguastic Programming) ialah dalam keadaan alpha buat bayangan minda negatif, Besarkan imejnya dan kualiti kejelasan, warna, dengarkan suara dalaman yang menyakitkan dan rasakan emosi negatif tersebut Di satu sudut di bahagian bawah kanan, bayangkan imej positif yang anda kehendaki . Bsarkan imej , dengarkan suara dalaman yang positif dan nikmati emosi yang positf.

Baiklah dengan kuasa terjahan yang teramat laju dalam bayangan minda anda, buat satu rempuhan imej positf memecahkan imej negatif. Imej negatif hancur-sehancur-hancurnya menjadi debu-debu halus dan hilang dari pandangan minda. Yang ada pada imej minda anda hanyalah imej positif yang menyenangkan emosi anda. Semasa rempuhan dibuat hendaklah sebut .....>>> ALLAH>>>>Semakin laju rempuhan semakin bagus. Lakukan berulang kali sehingga anda berasa lega. Dan boleh diulang hari berikutnya.

Atau masukkan imej negatif ke dalam pembidas gergasi (LASTIK). Tarik kuat-kuat tali lastik (dalam bayangan minda) dan sehabis panjang. Dengan penuh bertenaga hebat lepaskan sehabis jauh bayangan tersebut dan lihat bayangan minda tersebut hancur bederai menjadi debu dan hilang dari pandangan. Semasa lepaskan sebut ”ALLAH”

Lakukan berulang kali sehingga anda rasa satu kelegaan yang amat menakjubka.Jangan biarkan perkara yang remeh temeh menghancurkan hidup kita. Gunakan tenaga getaran emosi yang positf untuk mencipta keindahan dan kejayaan hidup. Bukan untuk menghancurkan hidup anda. Setiap orang berhak untuk menikmati kemanisan hidup.

Ingat! tenaga yang digunakan untuk menghasilkan getaran emosi positif adalah sama dengan tenaga getaran negatif. Jadi apa perlunya tenaga yang ada kita gunakan untuk hasilkan getaran emosi negatif? BIMBANG ATAU TIDAK ADALAH PILIHAN ANDA SENDIRI!

5 comments:

 1. i dedicated this articel for the reader who need guidance

  ReplyDelete
 2. efektif dan berkesan, sungguh muda dan praktikal

  ReplyDelete
 3. Hello there, I do believe your site may be having internet browser compatibility problems.
  Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine
  however when opening in IE, it's got some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, great blog!

  Feel free to surf to my webpage; Book Auf ra

  ReplyDelete
 4. Thank you for the article. JZK

  ReplyDelete


Koleksi Template by MyP4U dot via dot my Powered by Solehpolysas